Smaki Toskanii – małe kameralne wnętrze w podcieniu kamienicy u zbiegu Bytomskiej i Bankowej w Gliwicach otwarte na Rynek – w takiej wyjątkowej przestrzeni przyszło nam zaprojektować – sklepik z produktami z Toskanii.
Miejsce samo w sobie wyjątkowe, podcień, kolebka, wejście z narożnika, otwarcie na Rynek Starego Miasta.
Inwestor sformułował ogólne założenia: rozwiązania proste, budżetowe, skupiające uwagę na produkcie; termin na koncepcję – 7 dni.
Powstały 3 warianty, z których wybraliśmy najprostszy i najszybszy w realizacji.
Zaproponowaliśmy koncept, który zakładał przestrzenną instalację wykonaną z drewnianych koszy na warzywa i owoce. Dobraliśmy 3 wielkości i ułożyliśmy w indywidualną formę; efekt bardzo nam się spodobał i spełniał założenia w 100% – skupienie uwagi na konkretnym produkcie – każda półka jest inna, mniejsza, większa, pozioma, pionowa, bardziej lub mniej wysunięta. To dało dużą sporą swobodę i elastyczność w ułożeniu i ekspozycji kolorowych produktów. Pozostałe elementy zabudowy lady, regałów, mebli maksymalnie uprościliśmy bazując na sosnowej desce.
lokalizacja / location: Gliwice, narożnik Rynku u zbiegu ulicy Bankowej i Bytomskiej
powierzchnia całkowita / total surface: 38 m²
autor projektu / architekt: Michał Fikus
współpraca / cooperation: Magdalena Odżywolska
projekt koncepcyjny / concept: 2019
projekt wykonawczy / executive project: 2019
realizacja / completed: 2019